Bagan – bevezeto

amibol kiderul hogy mi a turo ez a Bagan, amit kvazi vallasos jelleggel emlegetek, es ahova allandoan visszaterek.

ha valaki nem tudna (mert egyebkent miert is tudna), Bagan Burma, pontosabban a Pagani Kiralysag fovarosa volt a 9. szazadtol kezdve 4 evszazadon keresztul, ami ido alatt a kiralysag egyreszt rettenet gazdag lett, masreszt elfoglalta nagyjabol a mostani Burma teruletet.

az anyagi fellendules szellemi felvilagosultsaggal is jart, Bagan a korahoz kepest rendkivul fejlett filozofiai, tudomanyos es persze vallasi kozpont volt, ahol a kiralyok egymasra licitalva epitettek az egyre diszesebb es nagyobb sztupakat, pagodakat es kolostorokat. ennek az eredmenye egy 10 negyzetkilometeres teruleten elterulo mintegy 10 000 vallasos epulet lett.

aztan ahogy ez lenni szokott, a kiralysagot elnyelte az enyeszet, a fovaros mashova kerult, Bagan viszont megtartotta a vallasi kozpont statuszat, igy a pagodak egy reszet rendszeresen karbantartottak es latogattak. a varos olyannyira szerencses volt, hogy meg az orszagot evtizedekig iranyito katonai kormany is tamogatta es igyekezett turisztikai kozpontta emelni (az mondjuk masodlagos kerdes, hogy ezt pl. egy indokolatlan golfpalya es egy bunronda 65 meter magas kilatotorony epitesevel tette).

a terulet azonban egyreszt egy toresvonalon helyezkedik el, igy meglehetosen gyakoriak a foldrengesek (a legutobbi 2016. augusztusaban volt, 220 pagoda serult meg komolyabban, ebbol 45-ot lezartak a latogatok elol, koztuk ket “kiemelt” pagodat), masreszt a keletkezese ota folyamatosan lakott terulet (igy teljesen normalis legeleszo kecskenyajakkal talalkozni a sztupak kozott), igy mostanra “csak” 2200 epitmeny maradt meg.

hogyan kell ezt konkretan elkepzelni? fogjatok egy teljesen lapos teruletet, szorjatok fel voros homokkal, majd nagyvonaluan pakoljatok ra zoldes, szuros bokrokat es fakat, huzzatok bele 2-3 szeles aszfaltutat es megszamlalhatatlan kacskaringos poros osvenyt, ne feledjetek a kecskenyajakat es par bamba tehent es persze a 2200 epitmenyt, ami mind vorosteglabol epult, nemelyikuk alig nagyobb, mint egy telefonfulke, de akadnak tobbszintesek is szep szamban, a legnagyobbik peldaul 50 meternel magasabb. eresszetek ra a teruletre par szaz elektromos biciklin 30–al szaguldozo leegett orru bacpackert es ketszer annyi szuvenirarust, ne feledkezzetek meg a mezitlab setalo szerzetesekrol es az imakat orultmod kantalo nokorusokrol, emeljetek meg minden lepcsot a tersegben 40 centivel, csavarjatok fel a homersekletet 35 fokra es kb meg is volnank.

a vizualizaciot segitendo kovetkezzen par kep:

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s