az evésrül

mivel annyit nyavalygok itten evés témában, úgy döntöttem, fair leszek és elmondom, pontosan miket is ettem, amióta itt vagyok. mindjárt látni fogjátok, milyen végleteken ível itt át az életem.

szóval az alap a gyárnak a menza kajája (ez az emelt szint, nem a múltkori patkányos hely, bár a konyha egy helyen van), aminek legnagyobb baja, hogy dög unalom, ugyanis az ebéd és a vacsora MINDIG egyezik, de van, hogy három napig ugyanazt az öt dolgot szolgálják fel. ebből az ötből az egyik mindig hal, amit én nem eszem, mindig van egy zöldség, a többi három meg változó arányban porcogó, tofu és / vagy rántotta.

itt kitérnék a porcogó fogalmára, ami alatt pici darabokra feldarabolt állati húsokra gondolok, ami szerencsétlen állat összes rétegét tartalmazza, így a csirkén rajta van a bőre, a húsa és a csontja is. bónusz feature, hogy errefelé valahogy teljesen más komponenseket tartanak evésre érdemesnek, így a csirkének általában a szárnyhajlatát (vagy mijét) szolgálják fel, a marhának pedig valamelyik vaskosabb csontját, amiről az ember lerágcsálja a 2 mm húst, majd szürcsögve, csámcsogva kiszippantja a csontból a kraftot, elnyámnyogja a mócsingot, majd vidáman elropogtatja a vékonyabb csontokat. erre egyébként, mint megtudtam, azért van szükség, mert az ázsiaik nem tudják lebontani a tejet, ezért csontropogtatással jutnak kálciumhoz. éhségi szintemet jellemzi, hogy tegnap én is rávetettem magamat egy húsosabbnak tűnő csirkeizületre, inkább nem részletezném.

na szóval a gyári kajával többnyire az unalom a baj, illetve az, hogy néha fosat (de az legalább a garnélaráktól volt), valamint, hogy hiába vagyok egy emelt szintű pálcika felhasználó, egyszerűen nem vagyok elég gyors ahhoz, hogy eleget bírjak enni az asztalon körbe forgó ételekből. ezért hát marad a rizs. szeretném megjegyezni, hogy ez nem az a tartomány, ahol sok tésztát esznek, így az például nincs soha, legfeljebb reggelire, levesben, de arra nem szoktam felkelni.

ameddig nem voltam egyedül, időnként rá lehetett venni valakit, hogy menjünk be a faluba gőzgombócot enni, ami leginkább főtt raviolira emlékeztett (bár asszem gőzölve van) és olyan egzotikus dolgok vannak benne, mint kukorica.

ettől a koszttól eltértünk ugyebár a csapatépítés alatt, ahol még helyi szemmel nézve is nagyon rossz volt az étel, de erre már kitértem.

sokkal kellemesebb eltérés volt a díszvacsora Shenzhenben, ez az, ahol felszolgálták a sült galambot. itt egyrészt körülbelül 15 féle dolog volt az asztalon, másrészt nagy hangsúlyt fektette a gombákra, amik errefelé nagyon finomak és húsosak. felemelő élmény volt még az édes, sütőtökös sült rizspufi, amiről számomra csak később derült ki, hogy ez egyáltalán rizs volt. azért ezen az estén elég jól kiderült, hogy a kínai konyha igenis nagyon finom, csak mi a menzánk színvonala szar, mert itt például európai szemmel is teljesen elfogadható állagú húsok voltak az asztalon és a mézes sült töltött padlizsánról napokig beszéltünk a Kártyással.

szintén Shenzhenben ettünk remek curryt, sült tésztát és garnélás pad thait, amire úgy vetettük rá magunkat a Kártyással múlt pénteken, mint akik nem láttak ételt hetek óta (pontosabban csak én voltam ezzel így, mert még az ebédről is sikerült itt lemaradnom).

ha már ott voltunk, tartottunk egy könnyed junk food hétvégét is, annyira vágytunk már a megszokott ízekre, ezért sajtburgerre cheesy crust baconos pizzát toltunk rengeteg starbucks jeges kávéval nyakon öntve. undorító, de azt kell, hogy mondjam, teljesen indokolt volt.

az igazi izgalmak Hong Kongban jöttek, ahol egy Wagyu burgerrel indítottunk, miután a Kártyásnak húsz perces előadást tartottam arról, hogy pontosan miért annyira hihetetlen, hogy földi halandó létünkre ehetünk Wagyut, ráadásul mindössze 4 000 forintért. (erről a marha fajtáról tartják, hogy a legtökéletesebb husa van a világon, Pesten alapvetően nem lehet kapni, ha mégis, akkor kilója 50 000 forint). amikor beleharaptunk a hamburgerbe, szerintem kis híján elsírtuk magunkat és több napos eufória hullám söpört végig rajtunk (bár ez részben Hong Kongnak is betudható).

aznap este frissen megismert helyi kontaktjaink (kösz Cz) egy buddhista vegetáriánus étterembe vittek minket, ahol az a trükk, hogy az étlapon az szerepel, hogy csirke, kihozzák, úgy néz ki, mint a csirke, az íze is megközelíti a csirkéét, de valójában tofu, vagy pürésített babcsíra, vagy egyéb cseles dolog. kisebb fenntartásokkal kezeltük az alapkoncepciót, de megkóstolva kifejezetten finom volt, főleg az angry hedgehog with mushroom in orange sauce.

második nap a sajtmániánknak is eleget tudtunk tenni, mert egy óriási tál csirkés nachot ettünk RENGETEG olvasztott sajttal, amitől boldogság buborékok jelentek meg körülöttünk a levegőben.

szóval körülbelül ezeken a gasztronómiai élményeken estem át eddig, szerdától megint Hong Kongban leszek, ahol azt hiszem befigyel még egy wagyu burger, ezúttal kék sajttal, mert megérdemlem.

 

4 thoughts on “az evésrül

  1. Wow, nem semmi miket ehetsz össze 🙂 Ezek után még inkább kedvem támadt gőzgombócot enni. Bár gondolom neked most eleged van ezekből egy jó időre 😉

    Kitartás!

  2. [Ardin](#11346836): a gőzgombóc jó dolog, csak mint megtudtam, sajnos rossz tartományban vagyok, mert az főleg északon a menő, gondolom a hegyekben nem terem meg a rizs. valamikor vevő vagyok rá, csak kérek egy kis feltöltődési időt 🙂

  3. A hugom Kinaban fogyott a mostani kabe negyvenot kilojara, mondjuk o eveket volt kint, nem egy honapot. Amugy en sem tudom lebontani a tejet, hianyzik hozza az enzim, de a csonteves, mint alternativ megoldas, eddig nem jutott eszembe, csak olyan kommersz otletek, mint kalciumtabletta es laktazpotlas :o)

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s