a kultúrák sokféleségéről

az előző bejegyzés hatására elgondolkodtam, hogy tulajdonképpen mi is a “helyes” reakció az itteni munkakörülmények megítélésekor. talán észrevettétek, hogy az elmúlt években sokkal cinikusabb és politically incorrect lettem, gondolom olvad le rólam a fiatalkori idealizmus és naivitás. egy szó, mint száz, az első reakcióm már nem az, hogy mentsük meg a világot, és hozzuk el a világbékét a Földre.

valóban engem is meglep, hogy errefelé a munkaerőnek nem hogy magánélete, de ezek szerint minimális személyes tere se lehet, és még álmában is a cég érdekeit kell a sajátjai előtt szolgálnia. ugyanakkor tudom, hogy a mi cégünk által nyújtott lehetőségek nem rosszabbak az itteni átlagnál, sőt, átlagon felüli fizetést biztosítunk egy egészségre nem veszélyes munkakörnyezetben, ami itt már nagyon nagy szó. (a szomszéd telken egy nyakkendőgyár üzemel, olyan hangos, hogy alig tudok tőle aludni éjszaka, képzelhetitek, milyen jó lehet ott dolgozni, a balesetveszélyről már nem is beszélve).

szóval a mi cégünk nem extrán embertelen, ha valaki, akkor az egész ország az. viszont ki vagyok én, hogy elítéljek ilyen kevés információ alapján egy egész országot, ráadásul a világ egyik legnagyobb gazdasági hatalmát és legősibb kultúráját?

tény, mifelénk ezt másképp csinálják, de attól még nem biztos, hogy a mi verziónk jobb, vagy hogy az a JÓ. azt hiszem, a nyugati kultúra gyakran hajlamos abban az öntelt hitben élni, hogy az A kultúra, amit kötelessége rátukmálni a világ többi részére, mert az nekik jó lesz, hisz nincs is más járható út.

már arábiai kalandjaim is ezt sugallták, de az itt eltöltött 3,5 hónap kezd végképp ráébreszteni, hogy mekkora butaság is ez.

 

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s