elveszett jelentés

érdekes, hogy vannak olyan korszakok az életben, amikor valamiért újra és újra ugyanaz a dolog bukkan fel más-más kontextusban. ilyen dolog most az életemben az Elveszett Jelentés c. film.

tökéletesen jól emlékszem, Dijonban láttam először ezt a filmet, amikor kijött, moziban. óriási hype volt körülötte, nekem bevallom, egyáltalán nem tetszett, kifejezetten unalmasnak és vontatottnak találtam, nem értettem, mi a fene érdemelhet ebben ennyi díjat és pozitív kritikát.

aztán amikor először elmentem Kínába, eszembe jutott, hogy talán mégsem olyan rossz film az, de különösebben nem foglalkoztam vele. amikor viszont most hazafele jövet megláttam a címet a repülőn, gondoltam, adok neki még egy esélyt.

óriási hatást gyakorolt rám, napokig lelkendeztem róla mindenkinek, buzdítva őket is, hogy nézzék meg (újra), mert ez aztán film a javából. nagyon megfogott, ahogyan tényszerűen, de mégis kedvesen bemutatja a nyugati ember teljes magatehetetlenségét az ázsiai kultúrával szemben. jól egyensúlyoz a humorral és a klisékkel, nincsenek fölösleges jelenetek és nem megy át a travel channelbe sem. nem ítélkezik, nem foglal állást, tényszerűen bemutatja, hogy a két kultúra mennyire átjárhatatlan(nak tűnik elsőre). hőseink nem testesítenek meg semmilyen eltúlzott ideált (bár Scarlett Johanssont valószínűleg senki sem dobná ki az ágyából), nincsenek “jók” és “rosszak”, csak ösztönös reakciók és értetlen tekintetek.

ott, a repülőn ülve, magamra ismertem ebben a filmben, hisz én is ugyanezzel a kulturális sokkal szembesülök minden alkalommal, és többnyire én is igyekszem tényszerű és nyitott lenni, még ha néha el is lepik az elmémet politikailag inkorrekt gondolatok. minden igyekezetem ellenére én is rengetegszer állok értetlenül, és akárcsak főhőseink, én is a világ legnépesebb országában tudok a legmagányosabb lenni.

Bill Murray és Scarlett Johansson viszonyára ma hívta fel a figyelmemet a Színésznő. a két főhős között egyértelműen kialakul valami, ami viszont nem románc. cinkostársak lesznek, együtt járják a várost, együtt esznek, egyszer együtt is alszanak (ruhában), de mégsem azt várja a néző, hogy tűzijáték törjön ki egy szenvedélyes csókjelenet hátterében, egyszerűen csak örül, hogy szemlátomást megnyugvást nyernek egymás társaságában. valahogyan ez a két teljesen más ember (az egyik frissen végzett egyetemista, a másik kiégett középkorú színész) ugyanazt a tanácstalanságot éli meg az életében, és egyedül marad ezzel egy teljesen idegen városban. megnyugvást és pár boldog pillanatot szereznek egymásnak azzal, hogy együtt töltik az időt and that’s as far as the story goes, és ez így van rendben, nincs a film végén hiányérzetünk, amikor örökre búcsút vesznek egymástól, mert nem voltak egymás megmentői vagy életük szerelmei, pusztán két ember, akik közösen átéltek pár felejthetetlen dolgot, és akik között kialakult egy különleges kapcsolat, amilyet sosem élhetnek majd át mással.

és ha a Színésznő felhívta erre ma a figyelmemet, az azért van, mert pontosan egy ilyen kapcsolatra vágyom most én is.

9 thoughts on “elveszett jelentés

 1. Hm, tényleg meg kéne néznem. Mikor adták, kimaradt (talán a nagy hype volt az oka, talán az a szokásos, hogy mire én nekigyürkőzöm a moziba menetelhez, az adott filmet már rég levették a műsorról), aztán azóta is.

 2. humm humm, hasonlo erzesek eltek bennem is nagyon sokaig, aztan en is rajottem, hogy.. most pedig azert rontom itt a levegot, hogy szoljak: azert a danzsido lanyt is van, aki kirugna az agyabol:) es amugy is, basszus! ha nem mindenki rola picsogott volna, hanem mondjuk inkabb bill murrayrol, a hozzam hasonlo luzereknek sem telt volna ot evbe lekuzdeni a filmmel kapcsolatos ellenerzeseiket. de mindegy. keepchinup.

 3. [xp](#12271212): már azt hittem, hogy teljesen eltűntél 🙂 szóval először is happiness, joy, joy, hogy írtál. másrészt ha már szóba jött s.j., én évekig nem értettem, mi a hype, most először éreztem azt, hogy na jó, tényleg van benne valami. viszont fenntartom, hogy ezerszer inkább az ilyen testalkatú lányokra gerjedjen hollywood, mint a deszkákra. harmadrészt meg a hasonló gondolatmeneteink szülhetnek más végeredményeket, de ezt talán fejtsük ki privátban (ha már minden évben rituálisan _nem_ megyünk el sörözni…)

 4. out of reach and separatist, de azert ellat random infoval a faszbuk, na meg nagyneha tiszteletemet teszem:)
  ami szegeny scarlettet illeti, biztos nem lenne ennyire ellenszenves, ha nem nedvesedne ra meg a szahara is .. a maximumot szvsz a ghost worldben hozta ki magabol (illetve hoztak ki belole?), azota sajna tul csini lett, igy a tobbseget csak az erdekli, ami a dombjai-combjai es nem a fule kozott van:)
  de szoval jahman, tessek rampókolni faszbukon!!!!!

 5. A film tökjó, nekem elsőre is ütött, imádom a lassan csordogáló, nyíltan semmit a kirakatba rakó, de a raktárban spanglit toló hangulatát! Sokáig kedvenc volt, újra kellene nézni. 😉
  Scarlett szerintem meg pont most nem néz ki jól… dögös meg szexbálvány, oké, oké, ebből mára tizenkettő-egy-tucat. Lassan már csak a fanservice miatt fog szerepelni. 😀

 6. [Szifonpatkány](#12379587): hát akkor most az a kérdés, hogy mi értünk jól kinézés alatt 🙂 úgy érted, hogy vonzó, de nem szép?
  most, hogy így mondod, tényleg van egy enyhe tudatmódosult hangulata a filmnek, de lehet, hogy csak empatikus vagyok a jetlaggel 🙂

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s