the Bund – fotók

rendes voltam, a tegnapi 80 képből, amit csináltam, 4-et egyből fel is raktam a netre. egyértelműen látszik rajtuk, hogy kicsit monomániás vagyok, de hívjuk inkább sorozatnak.

amit láttok, Shanghai folyópartján van (a másik oldalon csúcsmodern épületek vannak), úgy hívják ezt a részt, hogy a Bund. többnyire angolok építették az épületeket 1901 és 1930 között a különböző bankjaiknak és kereskedelmi házaiknak központul, miután koncessziós jogot nyertek az első Ópium-háborút lezáró Nanjingi egyezménnyel. 40 évig virágzott itt a kereskedelem, külön francia negyed is épült, aztán jött a második világháború, a japánok, meg a kommunizmus és senki sem nézte jó szemmel ezeket a gyarmati emlékeket, ezért csak 2000 körül kezdték el restaurálni az épületeket és rehabilitálni ezt a környéket (vannak még a párhuzamos utcákban teljesen üres art déco épületek is, sőt, a Bundon is van még felállványozott ház). mostanra nagyon divatos és trendi lett, egyik felében luxusboltok és szállodák, másik felén bárok és éttermek. a közepén pedig kicsit messzebb azért ott áll Mao szobra. nekem azt tetszett igazán, hogy minden épületen (amit ugye nem a kínaiak építettek) van minimum 4 darab kínai (vörös) zászló, sőt, van, ahova vörös csillag is jutott. azt hiszem, elég egyértelmű az üzenet…

szóval íme, izelítő, kattintsatok a képre, ha túl kicsi és izélgessetek, hogy rakják meg fel fotókat, mert ebben rémes szoktam lenni.

Put a flag on it 1

Put a flag on it 2

Put a flag on it 3

Put a flag on it 4

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s