3. nap

na, kicsit el vagyok maradva a blogírással, mert nem meglepő módon teljesen kiájultunk a képből az elmúlt két napban.

megpróbálom azért összegezni, hogy miket csináltunk, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy később már soha az életben nem fogom leírni, hogy mi történt.

vettem egy laptopot, ami már önmagában is remek hír (mert kicsit elragadtattam magam és az ultrabookok rolls royce-át vettem meg, amiben egy atomerőmű lakozik, fél centi vastag, érintőképernyője és windows 8-a van…), de annál sokkal izgalmasabb volt a hely, ahol vettem. a B&H Audio bolt annyira ismert, hogy még az útikönyvben is benne van, mivel csakis kizárólag ortodox zsidók üzemeltetik, így a kiszolgáló személyezet is kipában és pajeszban érdeklődik, hogy miben segíthet. elég szürreális élmény, főleg, hogy az eladók maguk között jiddisül beszélnek. a boltban különböző blokkokkal kell különböző pultoknál ácsorogni (rövid ideig), miközben a megvásárolt áru előbukkan a raktárból és a plafon alatt kiépített sínpályán közlekedik vidáman.

a times square környékén egyszer csak leparkolt mellettünk egy “food channel” feliratú kisfurgon és ingyen macaront kezdett osztani, illetve még egy konyhai felszerelésekkel megpakolt ajándéktáskát is adtak hozzá.

a broadway egyik színháza előtt szemtanúi voltunk annak, amikor az előadás előtt pár órával kisorsolnak pár nagyon olcsó jegyet (ezek 32 dollárba kerültek, míg a normál ár 100 dollár fölött volt). nagyon lelkes tömeg gyűlt össze az utcán, egy darab nő húzta a neveket egy dobozból, mindenki vidám volt és megtapsolta azt, aki bejutott.

két múzeumot már megnéztünk, ami miatt nagyon büszkék vagyunk magunkra, mert ebből az egyik a MET volt, ahol az ég világon tényleg _minden_ megtalálható, mi komoly szelekció után 5 óra alatt megnéztünk pár tucat impresszionista festményt, majd pár modern festményt, rengeteg távol-keleti szobrot, faragványt, japán paravánt, a teljes iszlám művészet kiállítást (amihez tartozik egy egész damaszkuszi díszterem), rengeteg báli ruhát, egy egész egyiptomi templomot és több száz óegyiptomi bizbaszt. a másik egyébként a természettudományi múzeum volt, ahol rengeteg dinoszaurusz csontvázat láttunk, illetve nagyon érdekes néprajzi kiállításokat az indiánokról és az óceániai népekről.

megnéztük még a grand central stationt, vagyis a főpályaduvart, ami rengeteg filmben szerepel és talán a legmeglepőbb, hogy az egyik erkélyén egy apple bolt üzemel. mellette található a chrysler building, ami azt hiszem eddigi kedvencem, pedig manhattanben tényleg egymást érik az art déco felhőkarcolók.

mára az idő jobb lett, mint az elmúlt két napban, mi is kezdünk magunkhoz térni a jetlagből (én például ma már csak fél8-kor ébredtem fel a korábbi hajnali 5 helyett), szóval ma első útunk williamsburgba vezet, ami az itteni hipster negyed, ahol szombatonként kirakodóvásárt szerveznek (egyébként itt található egy nagy haszid zsidó közösség is, de velük gondolom nem igazán fogunk találkozni szombaton).

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s