relativizáljunk

időről időre csodás kishitűségi hullámok törnek rám az élet mindenféle területén. az egyik ilyen terület a magyartudásom szokott lenni, ami ugye elég kellemetlen, mert történetesen pont abból élek, hogy tudok magyarul (meg franciául, meg angolul, de a fordításban sokszor a célnyelv ismerete fontosabb). 

ilyenkor összeszorul a gyomrom és hirtelen megjelenik előttem az összes alkalom, amikor azt hallottam, hogy “ez a mondat magyartalan” (de elmagyarázni sosem tudták, hogy vajon miért), hogy rossz a szórend, hogy ilyet nem mondunk. hallom, amint egy szinkronrendező azt üvölti a telefonba, hogy a bútort nem teszik, hanem rakják (hihetetlen, hogy még ezt se tudom), a szakmai lektor pedig lesajnál, hogy aranyom, az nem plafon, hanem mennyezet. látom magam előtt, ahogy az okmányirodában kiröhög a nő a pultban, amiért rosszul írtam le a dátumot, még meg is kérdezte mi van, maga nem tudja leírni a dátumot? (amikor erre őszintén azt feleltem, hogy magyarul nem, annyira döbbenten nézett rám, hogy végül mogorván ráírta ő). eszembe jutnak a végtelen ciki helyzetek, amikor nem tudtam, kinek hogyan kell köszönni, ezért inkább bunkó módon hallgattam és vártam, hogy megnyíljon alattam a föld. felrémlik, amikor 17 éves koromban türelmesen magyarázzák nekem a magyar káromkodás alapjait, majd 20 évesen a magyar helyesírás szabályait.
összetett szavak, igekötők, helységnevek, idegen nevek, ikes igék és persze vesszők táncolnak a szemem előtt és másodpercek alatt meggyőzöm magam arról, hogy azonnal el kell hagynom a pályát, sőt, talán legjobb, ha leadom az útlevelemet, camembert-re cserélem a pálpusztait és átpártolok a mocskos csigaevőkhöz, akikhez lingvisztikailag tartozom.
 
aztán megkérnek, hogy kivételesen lektoráljam én a kolléga feliratait.

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s