melbourne 2. és 3. nap

na, a remek blogmorálom csak megtört 10 nap után, tegnap este nem számoltam be, hogy hol jártam.

az az igazság, hogy érdemben csak 3 napot töltöttem melbourne-ben (első este csak megérkeztem és elájultam), és szám szerint alig csináltam valamit: egyik nap állatkertbe mentem, másik nap tengerpartra, harmadnap pedig múzeumot és várost néztem. mégis, az az érzésem, hogy hetek óta vagyok itt és tele van az agyam képkockákkal, amiket itt gyűjtöttem be.

talán azért is van ez, mert mélységesen városalapú embert vagyok. persze, szeretem a végtelen holdbéli tájakat és mindent, amiben víz és/vagy homok van, de alapvetően ha adtok nekem egy jó felépítésű várost, boldogan el fogok vele játszani nagyon hosszú ideig.

melbourne, az én kritériumaim szerint, jó felépítésű város, mert egyrészt elég nagy, ahhoz, hogy kényelmesen lehessen benne bolyongani. másrészt, bár klasszikus angolszász négyzethálóra épült, van benne kellő mennyiségű véletlenszerűség és káosz ahhoz, hogy emberi legyen. ilyen kellemes véletlenszerűség például a Hosier lane, ahova ma látogattam el. ez egy apró sikátor, ami valamiért a helyi street art középpontjába került. minden falfelület le van fújva különböző, több négyzetméteres graffitikkel, némelyikük kifejezetten igényes és pofás. azon talán már meg sem lepődöm, hogy a helyi önkormányzat támogatja a dolgot, sőt, minden fontosabb turisztikai kiadvány kifejezetten ajánlja a helyet.

ha már tengert emlegettem, tegnap villamosra pattantam és kizötyögtem st. kildába. itt nagyságrandileg egész nap semmit sem csináltam, fürödni nem volt kedvem, mert hideg volt a víz és fújt a szél, de a homokban remekül elhevertem a könyvemmel, majd bambán sétálgattam fel-alá a hangulatos házikók között.

apropó, azért néz ki a házak fele úgy, mintha egy westernből léptek volna ki, mert a városok többsége itt a helyi aranyláz alatt épült. szóval nem véletlen az analógia, azt hiszem.

voltam még múzeumban is, de erről külön posztban és moziban, de ez az én életemben nem megy nagy eseményszámba (a most violent year: kellemes retró mafiafilm, lassú és hosszú, de jó). ezt leszámítva csak az utcákat róttam, épületeket (és szinte csak azokat) fényképeztem, sarkonként ittam egy kávét és a könyvemet olvastam. talán banálisan hangzik, de semmi másra nem cserélném most le.

holnap irány Brisbane!

5 thoughts on “melbourne 2. és 3. nap

  1. Melbourne komplexitasat, azt ahogy a muveszet es a random erdekes helyek tokeletesen megfernek a negyzethalos angolszasz strukturaval. Kicsit olyan mont New York, de megis leirasaid alapjan sokkal nyugisabb, elvezhetobb.

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s