Spectre

mint ezer éves James Bond rajongó, természetesen én is nagyon vártam az új filmet. Daniel Craig ugyan nem a kedvencem Putyinszerű bérgyilkos fejével, de a Skyfall annyira jól sikerült, hogy hirtelen mindent megbocsátottam neki, és bízva bíztam, hogy megismételhető az előző film sikere. a bemutató után azonban sokan mondták, hogy nem jó ez a rész, barátaim felháborodottan írtak, hogy a film rossz és nem méltó a James Bond sorozathoz, kritikusok a történet szétesettségét hangsúlyozták.

ezek után különösebb elvárások nélkül ültem be a moziba, a James Bond filmek azért lássuk be, sose a különösebben összetett történetükről, barvúros színészi alakításaikról, vagy mély karakterábrázolásokról voltak ismertek.

és ilyen értelemben valóban nem csalódtam, a film hozza a szokásos 007-es parafenáliát, gyors kocsik, egzotikus tájak, szép nők (bár itt azért megjegyezném, hogy Monica Bellucci egyrészt túl keveset szerepel, másrészt Léa Seydoux a daccos bölcsészlány figurával messze nem említhető egy lapon mondjuk Ursula Andresszel, de Eva Green óta tudjuk, hogy a James Bond franchise mostanában bukik az életunt bölcsészlányokra), akciójelenetek tömkelege. a képi világ csodás, a beállítások egész festőiek (lásd Monica Bellucci a temetésen), helyenként már-már reménykedtem, hogy megint kapunk egy Skyfall féle vizuális orgazmust, de aztán hiába az összes alapanyag egy helyen, a film egyszerűen leereszt, mint egy rossz szufflé, az ember pedig azon kapja magát, hogy unalmában olyan apróságokat kezd el figyelni, hogy Léa Seydoux vajon honnan rántotta elő a fehér selyem kombinéját amiben kikel az ágyból, amikor fél perccel korábban még lenge nyári ruhácskában dőlt oda be részegen.

az egész film alatt az volt az érzésem, hogy a film valójában a régi James Bond rajongók előtt tiszteleg azzal, hogy ad egy “best of Bond” élményt, összevágva a legemlékezetesebb jeleneteket az elmúlt 50 évből, így megkapjuk az alpesi hegytetőn lévő futurisztikus szanatóriumot az On her majesty’s secret service-ből (síelős üldözéses jelenettel együtt), a Live and let die nyitójelenetére hajazó mexikói halottak napi cécót és a luxusvonatos verekedést a From russia with love-ból. ez valahol persze érthető is, hisz főgonoszként egy régi ismerőst szedtek elő a forgatókönyvírók (nem lövöm le a poént), aki ráadásul személyes viszonyban is van/volt a mi Jamesszünkkel.

és talán pont ez a baj. James Bond egy régimódi szuperhős, egy flancos bérgyilkos szexi kütyükkel, aki jön, lát, hódít, majd dolgát jól végezve lelép. nincs családja, nincsenek szerettei, többnyire konkrét múltja sincs, csak egy kicsit kiégett, mindig pengeélen táncoló jelenje van, amiből aztán valahogy mindig kikecmereg élve. és ennyi pontosan elég is, lehet kicsit játszani a karakterrel, lehet viccesebbé (Roger Moore), elegánsabbá (Pierce Brosnan), vagy nagyon sármossá (hát persze, hogy Sean Connery) tenni, de nem kell  hirtelen 3 dimenziós karakterré alakítani, akinek érzései, sőt! érzelmei vannak, mert nem fog működni a dolog, ahogy John McLane-re se vagyok kíváncsi, amikor nem véres atléta van rajta és véletlenül épp nem másnapos.

így a film valóban nem működik, bár vannak benne szimpatikus újítások, így például én kifejezetten örültem, hogy az egész MI6 backoffice végre felállt az asztaluk mögül és Q, Moneypenny és M is kiveszik a részüket az akciójelenetekből. ezzel együtt a film ugyan nem rossz, de egyszerűen unalmas és tartalmatlan (a rengeteg történés ellenére), Christopher Waltz hiába zseniális színész, itt csak önmaga árnyéka, ahogy az egész film teljesen eltörpül a Skyfall által nyújtott remek élmény mellett.

verdikt: nem igazán ajánlom, max rajongóknak, mert ugyan nem idegesítően szar, teljesen érdektelen és unalmas.

4 thoughts on “Spectre

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s