Jessica Jones

amikor pár hónapja láttam a Jessica Jones trailerét, megállapítottam, hogy Lisbeth Salander szemlátomást divatba hozta a kissé agresszív, bőrcsizmás, bőrdzsekis tökös főhősnőket, illetve feltűnt, hogy az egésznek nagyon nincs szuperhős hangulata, ha nem mondják, hogy Marvel sorozat, rá se jövök.

és valóban, az első részt szinte végignézi az ember úgy, hogy azon túl, hogy konstatálja, hogy a főhősnő egy önpusztításra hajlamos morc (de szimpatikus) magánnyomozó, semmi emberfelettit nem érzékel. aztán persze az utolsó pár percben weird shit happens és megtudjuk, hogy valaki visszatért, ami szemlátomást drámai információ, de még nem értjük, miért.

és a tizenegy részből egészen hat részen keresztül csak tapogatózunk a sötétben, hogy ki hogyan kapcsolódik a többiekhez, kit milyen múltbéli démonok üldöznek. aztán a hetedik részben a magukat addig visszafogó írók mindent beleadnak, sokkoló képkockák és felismerések követik egymást, az egyszeri néző meg azon kapja magát, hogy ötödik órája ül a monitor előtt és teljes mértékben elfelejtett pislogni.

nem tagadom, rég tetszett sorozat annyira, mint a jessica jones, de nehezen bírom megfogalmazni, miért szippantott be annyira. a fent említett dramaturgiai felépítés kétség kívül nagyon szerencsés, az írók jó ütemben adagolják az információkat, egy rész sem unalmas, vagy vontatott. a színészek remekül lette kiválasztva, személyes kedvencem carrie ann moss, a számító állat szerepében. jelzem egy idő után szinte mindenki csinál több mint megkérdőjelezhető dolgokat, de az ő ridegségétől futkározott a hideg a hátamon.

a sorozat hangulata is remekül el van találva, az írók nem rettentek vissza váratlan és brutális fordulatoktól, és bár nem fröcsög a vér percenként, helyenként a skandináv krimiket ídéző szörnyűséges dolgok történnek a képernyőn (csak szerintem szörnyű fegyver egy szabó olló?), miközben a sorozatbéli New York a film noirok hangulatát ídézi.

többet spoilerezés nélkül nehezen tudnék mondani, mindenesetre mindenkinek ajánlom, ha egy izgalmas thrillert akar nézni, szerethető, több dimenziós karakterekkel és befosatós részekkel, tényleg előreláthatatlan csavarokkal, szuper hangulattal és remek tempóval. és igen, azoknak is ajánlom, akik nem buknak a szuperhősös dolgokra, mert ez a része szinte teljesen elhanyagolható a dolgoknak.

3 thoughts on “Jessica Jones

  1. Hát, ha ezek után a Daredevilbe nem szeretsz bele a 3. epizód végére, akkor arra a következtetésre kell jutnom, direktben csak a nyílt vagy rejtett leszbikus kontent érdekel igazán, mert ahogy a J.J. első három epizódjából látom, az összes többi alkotóelem megvan ott is, a klasszikus kulisszáktól, a pénztelen lepattantságon át a karizmatikus negatív szereplőig. Az akció meg sokkal jobb ott, azaz ha az Into The Badlands féle verekedéseket belekevered a Jessica Jones helyszíneibe, pont a Daredevil jön ki 😉
    Carrie Ann Moss tényleg jó.

    • adok neki egy eselyt, az elso resz utan nem tettem le a hajam, de nem volt rossz. a JJ is csak a hetedik resz utan szippantott be visszavonhatatlanul, addig csak jol elvoltam vele.

      • Ahogy a kritikámban írtam a Daredevilről, az első és második, majd a második és harmadik rész között 1-1 hét eltelt, hogy “ja, majd, ha semmi más dolgom nem lesz”… A harmadik rész után 24 órán belül kivégeztem a sorit, pedig 13 epizódja van! Akkor üt be, amikor a gonosz (Vincent D’Onofrio, és a szerelme: Ayelet Zurer, zseniális párosa megjelenik.) De azért Rosario Dawson sem hátrrány, szerintem 😉

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s