316

valaki mondja meg nekem, hogy miért nem olvastam én még soha Jane Austen-t? és mindezt miért nem magyarul tettem? az előbb futottam bele a MEK-en és azóta itt visítozok a röhögéstől, annyira jó. szegény Jane Austen, mindenki azt hiszi, hogy rózsaszín nyáltengereket írt, pedig mennyire nem.

18 thoughts on “316

 1. De mennyire nem… Imádom a rosszindulatú humorát, a tökéletes megfigyelésit, az önsajnálat teljes hiányát… szóval zseni. Olvasd el a fiatalkori, befejezetlen novelláit-kisregényeit is, na azok dulvák 🙂

 2. [fűzfavirág](#11513849): rosszindulatú humor! ez a megfelelő kifejezés 🙂 egyébként a BBC féle vizes inges Büszkeség és Balítélet sorozatot imádom, évente legalább egyszer megnézzük Hubbie-val, szóval én tisztában voltam vele, hogy a könyv sem egy csöpögős valami, de valamiért eddig sose nyitottam ki. na de majd most! kösz a tippet!

 3. Mert? Ránézek a borítóra és onnantól kezdve mindegy mit rejt? Bocs. Inkább nem akarták látni azt, ami karcolt benne, nem? Szóval a skatulyázás inkább a saját korában indulhatott. (Nyugodtan lehet lehülyézni, ha hülyeséget írok.)

 4. [perenne](#11513894): nekem nem tűnik hülyeségnek, amit írsz, de azért nagyon halkan megjegyezném, hogy én szoktam könyvet a borítója miatt vásárolni… (kövezzetek meg) (jó, azért elolvasom a hátulját is, de ha nem egyértelműen taszító, amit ott olvasok, simán megveszem).

 5. Hm. Jane Austenben szerintem az a különleges, hogy mindenfélét ad, és ezt a mindenfélét egyaránt jó minőségben. Karakteres figurákat, kis szatirikus társadalomrajzot, szerelmi szálat. A könyvekhez való hozzáállásunkat azonban óhatatlanul meghatározzák a prekoncepcióink, és ha az ember először két fejőséva között látja a könyvesboltban, Jane Austen is gyanús lehet.
  (Korabeli recepciójáról sajnos nem tudok nyilatkozni, de a 19. század második felére már igen megbecsült szerző lett belőle.)

 6. na, hát akkor ez meg is oldotta a kérdést, hogy mivel fogom kitölteni üres óráimat az elkövetkezendő három hétben, az irodában mégsem ülhetek, kezemben a Trónok Harcával. monitort viszont bámulhatok, sőt kötelező. éljen a MEK.

 7. Postmodernistka: ha Vas Virágot bőrbe kötve adják ki, nekem az akkor is szemét és Dickens sem lesz lányregény egy habos-babos borítótól. Szóval egyről beszélünk. Te is észreveszed, ha mást sugall a csomagolás, mint, ami benne van. 🙂

 8. Van most róla egy jó életrajz forgalomban 🙂 Egy olyan lány, akinek egy szem nővére volt, és öt fiútestvére, akik mind vitték valamire az életben, és akinek az apja fiúiskolát tartott fenn otthon, az nem lehetett az a sápkóros, ájuldozós nebáncsvirág, akinek könnyű hinni. Abszolút nonkonform volt, csendesen, de határozottan, én többek között ezért imádom.

 9. A Büszkeség és Balítélet nekem még középiskola elején volt meg először, nem tudom, milyne kiadásban, de akkor még lányregény volt 😉 később egy másik fordítást olvastam biztos, abban már voltak rejtett tartalmak 🙂

 10. [fűzfavirág](#11514196): ez az életrajz érdekelne engem, tudnál adni hozzá pontosabb koordinátákat? köszi! én semmit se tudtam eddig az életéről, de mindig az volt az érzésem, hogy sokkal okosabb volt, mint a környezete, és sokkal tisztábban látta az embereket, mint ők saját magukat.
  [Vaszilisza](#11514299): a MEK-en Szenczi Miklós fordítása van fenn, amennyire tegnap belenéztem a párbeszédekbe, ebben van mögöttes tartalom rendesen. az Ulpiusos verziót valami nő fordította, de azt nem tudom fellapozni így hirtelen. nem lehet, hogy ugyanazt olvastad, csak te láttál ki belőle mást? 🙂

 11. [postmodernystka](#11514604): Claire Tomalin: Jane Austen élete, Európa, 2010. Tomalin a legjobb nevű életrajzíró manapság, ha írókról van szó.

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s