egy kis életvitel tunning

mint ahogy azt korábban említettem, visszakaptam tehát a teljes rendelkezést az időbeosztásom felett. ez egyben csodálatos is, de közben némiképp ijesztő is, mert hiába vagyok lassan hatodik (!!) éve szabadúszó, a rutin sem ment meg időnként a teljes szétfolyástól. szóval kell egy terv, hogy legalább legyen mitől eltérnem, amikor a szakmai sajátoságnak számító spontán káosz beüt az életembe.

az elmúlt egy hónapban gondolkodtam azon, hogy valójában mivel is szeretnék most egy kicsit foglalkozni és arra jutottam, hogy magammal. valójában arról van szó, hogy az egy éves agyonhajszolódásban kicsit leépültem, a fölösleges dolgokat szépen lassan kidobáltam az életemből, hogy a végére aerodinamikus, de némiképp unott munkagép legyek. lehet, hogy nagyon hatékony voltam, de őszintén szólva folyamatosan az volt az érzésem, hogy éppen valamilyen kötelezettségnek kell eleget tennem, eltűntek azok a pillanatok az életemből, amikor csak úgy szimplán élvezem azt, amit éppen csinálok. most igyekszem visszacsempészni ezeket a dolgokat az életembe, akkor is, ha ez esetleg azt jelenti, hogy lassabb leszek (és ezért kevesebbet dolgozom) és kevesebbet leszek elérhető, mert kétszer is meggondolom, hogy kivel hány fröccsöt igyak, ha helyette kicsit magamra koncentrálhatok. nem hiszem, hogy könnyű lesz, mert valójában a prioritáslistámat kell átprogramoznom, hogy a munka ne üssön ki automatikusan bármi mást, illetve a szórakozás ne mindent másfél napra lekapcsoló tivornyát jelentsen, hanem valahogyan párhuzamosan létezzenek a dolgok.

íme, mikre akarok fókuszálni, majd beszámolok, hogy hogyan megy:

olvasás: 4 év bölcsészkar után 2 évig szabályosan rá sem bírtam nézni egy könyvre sem, majd a skandináv krimik (konkrétan a millenium trilógia) valahogy visszarángatott az olvasáshoz, de egy évvel ezelőttig csak krimiket voltam képes fogyasztani. idén megfogadtam, hogy 25 könyvet elolvasok (miután elszörnyedtem, hogy múlt évben összesen 8 könyvet olvastam el). eddig éjszakánként, lefekvés előtt olvastam, de ilyenkor gyakran belealszom a könyvekbe (kivéve, ha krimi), ezért új időzónákat kell találnom az olvasásra, egy fasza olvasófotelt már beszereztem év elején.

mozgás: talán még ennek van (meglepő módon) a legtöbb esélye, hogy összejöjjön, mivel az elmúlt hónapokban rálelkesedtem a futásra. most gyártottam magamnak egy új edzéstervet, ami heti 4 futást igényel, a célja megint a 10 kilóméter, ezúttal gyorsabban, lelkesebben, rendszeresebben. vasárnap kezdődik a buli és nagyon lelkes vagyok, mostani célom elérni azt, hogy tényleg rendszeresen fussak, ne pedig hébehóba csináljak valamit és 4 hónap alatt fejezzem be a 2 hónapos edzéstervet.. e mellett kedden elmentem úszni és örömmel konstatáltam, hogy még mindig messze ez a sportolási forma dob fel a legjobban, igaz, éppen felújították a lelátókat a hajós alfrédban, így a nagy kumbaja életérzést kicsit megtörte a flex hangja és a cigarettázgató szakik látványa.

főzés: az elmúlt hónapokban olyan minősíthetetlen szarokat ettem össze-vissza, hogy már nekem is ég a pofám. teljes mértékben leszoktam a főzésről, ami csak azért butaság, mert alapvetően kifejezetten szeretek főzni, mindegy, hogy mit, ez a tevékenység mindig feldob. nem azt mondom, hogy 3 fogásos menüket fogok minden nap rittyenteni magamnak, de igyekszem nem kekszen és házhoz rendelt izéken élni mostantól. terveim szerint így pénzt és kalóriákat is spórolhatok, az általános good feelingről már nem is beszélve.

lakás: a lakásom úgy néz ki, mint két évvel ezelőtt, amikor elakadtam egy szinten a dekorálásban. van rengeteg képem, már addig is eljutottam, hogy némelyiket bekereteztessem, de egyszerűen nem sikerült még felraknom őket a falra, pedig lássuk be, nem lenne egy nagy etwas. ugyanilyen folyamatosan eltologatott feladat a gardrób kiszelektálása és az erkélyek helyrepofozása, virágosítása és használatbavétele. valahogyan birtokba kell vennem a lakásomat, mert a 80 négyzetméterből szerintem kb 35-öt használok, ami azért némiképp nevetséges.

– az interneten töltött idő racionalizálása: mivel egyes számú munkaeszközöm a laptopom, érthető, hogy folyamatosan online vagyok. sajnos én sem mindig vagyok az önfegyelem bajnoka és néha idegesítően sok időt baszok el mindenféle nagyon izgalmas cikkek olvasgatásával (hogy a buzzfeedet ne is említsem) a munkát meg sokszor este 8-kor kezdem el csinálni végül. szintén idegesít, hogy mennyire online vagyok a telefonomon, teljes órákat lehet elszarni azzal, hogy az ember sorra nézegeti az összes társadalmi médiáját. mivel több mint 15 éve totális geek vagyok, nem célom hirtelen letépni magam a világhálóról és a különböző gadgetekről, mert ezek olyan dolgok, amiket alapvetően szeretek (látnátok, mennyire oda vagyok az új laptopomért), de igyekszem hasznosabban tölteni az időmet a neten és pl. inkább a blogírásra fogok koncentrálni.

drukkoljatok, mert bár lelkes vagyok, tudom, hogy az ember rohadt nehezen tudja magát átprogramozni, még akkor is, ha ezeket a dolgokat külön külön már többször rendbe bírtam rakni az életemben és akkor határozottan könnyedebb és vidámabb volt az életem, szóval tudom, hogy megéri, csak hát na, old habits die hard.

2 thoughts on “egy kis életvitel tunning

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s