fitnessz boom

bár újévi elhatározásaim között valóban szerepel valami olyasmi, hogy “jobban oda figyelni az egészségemre”, nem fogalmaztam meg konkrét (edzés)tervet, sőt, annyira át se gondoltam még ez az újévi dolgot, itt sem írtam még róla (ami nálam az átgondolás egy formája), csak valami ködösen derengett, hogy “most már tényleg ideje lenne formába jönnem” (illetve, hogy “most már azért lassan illene foglalkoznom a kapcsolataimmal”, de erről majd később). tudjátok, hogy vagyok a testmozgással: kampányszerűen kitalálok mindenféle rövidtávú célt és azért igyekszem mindent beleadni, így pl. egyszer sikerült eleget edzenem ahhoz, hogy le bírjak futni 10 km-ert megállás nélkül és legutóbb az úszással is voltak sikerélményeim. de azért lássuk be, nem estem át a hőn áhított életmódváltozáson, és azon túl, hogy testem bizonyos régiói még mindig elég mócsingosak, megint úrrá lett rajtam az alulmozgás szülte tunyaság.

aztán kedd reggel felébredtem bazi korán a vekkerre és mivel rossz szokásom egyből megnézni az emailjeimet, azon nyomban agyvérzést is kaptam némi munkaügyi ez meg azon. ennek örömére képtelen voltam visszaaludni és a konyhában összetalálkoztam a szintén határidős munkával küszködő svájcival. rövid anyázást követően valahogy arra a következtetésre jutottunk, hogy menjünk el úszni, jót fog tenni. legutóbb, amikor uszodában voltam, nem igazán sült el jól a dolog, talán túl fáradt, talán túl éhes voltam, mindenesetre a rossz élmény annyira nem buzdított arra, hogy visszatérjek, de így, hogy párban mentünk, átgondolni se volt időm a dolgot és már a vízben voltam.

és csodálatos érzés volt, mint mindig, amikor az úszás jó (és a legtöbbször az). egész feleuforizálva léptem ki a medencéből és a munkahelyei ártalmaimra fittyet hányva száguldoztam végig az egész napon. másnapra persze meglepő mértékű izomlázzal ébredtem, kb a kisujjam megmozdulásától sírva fakadtam, de nem bántam, mert tök véletlenül pont elolvastam ezt a remek cikket, aminek lényege, hogy szép és jó, hogy a nagy önfelszabadító mozgalmak folyamatosan azt sulykolják belénk, hogy mennyi mindenhez van jogunk és ennek hatására mindenki csak a legjobbat akarja magának, de azt valahogy mindenki figyelmen kívül hagyja, hogy ezeket a dolgokat nem elég akarni, hanem az elérésükhöz vezető folyamatot is akarni kell. és bár én évek óta hajtogatom mindenkinek, hogy az a baj manapság, hogy az emberek nem fogják fel, hogy a dolgok csomagban jönnek és nem lehet csak a kellemes részeit kiválogatni adott csomagnak és ignorálni a kellemetlent, a testmozgásra valahogy pont nem jutott eszembe alkalmazni ezt a felfogást (pedig valószínűleg sokkal kézenfekvőbb, mint a párkapcsolatok terén, amivel kapcsolatosan elő szoktam rántani ezt a vesszőparipámat). szóval amikor őrjítő izomlázzal a bordáim között ébredtem, valami átkattant bennem és rájöttem, hogy persze, nagyon szeretnék egy pofás testet magamnak a közeljövőben, de most ezt az izomlázat szeretem nagyon, mert arról tanúskodik, hogy aktívan haladok és ennél több momentán nem is kell a lelkibékémnek.

ezért hát visszamentem úszni másnap is, majd harmadnap is, amikor pedig hajnali fél ötkor feküdtem le és alig három órát aludtam. és most, hogy átmenetileg felköltöztem megint a hegyre és messze van az uszoda, reggelenként fel- és lesétálok a kilátóba, ami ugyan alig 4 km, de potom 600 méter szintkülönbséget jelent, illetve mai, másfél órás, könnyed 7.5 km-es sétám keretében hirtelen felindulásból egy 1 km-et még kocogtam is, majd itthon még neki álltam felüléseket csinálni.

hatodik napja kelek fel reggel 7-kor, hogy kvázi vidáman és dalolva vágjak neki valami testedzésnek, amit soha nem tapasztalt izgatottsággal várok. igen, fáj ez-az és igen, néha spontán jelleggel elalszom a nap közepén, de pont ez a lényeg, amiért csinálom.

3 thoughts on “fitnessz boom

  1. az a jó benne, hogy minél többet mész, annál könnyebb elindulni (always the hardest part, eleinte). és amúgy igen, enjoy the process! a többi csak bónusz

  2. Visszajelzés: emberkísérlet – az első hét | Ahogy esik, úgy puffan

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s