emberkísérlet – az első hét

felbuzdulva az év elejei fitneszügyi paradigmaváltásomon, az út utolsó hetében elkezdtem tervezni egy kis “emberkísérletet”. március az utolsó teljes hónap, amit “zavartalanul” HKban töltök, utána felváltva jönnek látogatóba családtagok, megyünk Koreába, majd mire az mind lemegy, nem marad, csak május első két hete, majd irány Budapest.

történetesen munka is kevés van mostanában (ennek nem örülünk, de jobb híján hasznosítom a rengeteg szabadidőmet), az ember valaga se fagy már be HK-ban, szóval mikor máskor csapjak a lovak közé és fitnesszeljem szét magam?

a kísérlet a tervezési fázistól így most élesben kicsit eltér, de a vége az lett, hogy 7 nap aktív mozgást követ egy nap pihenő. mozgás alatt leginkább úszást és futást kell érteni, de voltam “minitúrán” a szomszédos dombon és a minap meg 20 percet lépcsőztem fel- és le a hegyoldalon. a lényeg, hogy élvezzem és azért sportértéke is legyen a dolognak. a mozgás mellé első körben szigorú alkoholtilalmat rendeltem el, de végül egyszerűbb társadalmi okokból egy, maximum két italra maximálni az alkalmankénti piálást, ennek örömére most 3 korsó cidernél tartok egész márciusban. a cigarettákra vonatkozóan nem hoztam semmilyen rendeletet, és nem is számoltam őket, de mivel többnyire csak akkor dohányzom, ha iszom, az egyenlet elég egyszerű.

és hogy milyen érzés? egy héten már túl vagyok, amit alapvetően kimondottan élveztem. nagyon jó érzés volt újra visszamenni úszni, négy egymást követő nap pacsáltam és élveztem az úszás sajátos vattaszerűségét, a fröccsköléssel teli nyugalmat. kilókkal és centikkel nem foglalkozom (mérlegem sincs), de az biztos, hogy a hasam például laposabb lett, illetve halványan ugyan, de mintha különböző vonalak kezdenének megjelenni itt-ott a testemen és mintha összességében nem lenne minden olyan puha. ami ennél fontosabb, hogy kimondottan fittebbnek érzem magam, könnyebben jövök fel a hatodikra gyalog, és nem jelent már kihívást, hogy féllábon állva felhúzzam a zoknimat (korábban hajlamos voltam eldőlni). talán mondanom se kell, hogy sokkal többet alszom most, úszás után többnyire spontán elájulok 1-2 órára, bár egyszer már sikerült egész felpezsdülnöm és nem lehasználódnom. mazochista jellegű mellékhatás, hogy szinte minden nap érzem valamelyik testrészemet, de ez leginkább szórakoztat, illetve megnyugtat, hogy ma is rendben csináltam valamit. ami meglepőbb, hogy a harmadik alkalom után megszűntek a falási rohamok úszásból jövet, és mostanra sokkal kevesebbet eszem, mint korábban, többször nem bírtam megenni ugyanazt az adagot, amit általában gond nélkül befalok. gondolom, újra kalibrálódik a rendszer, vagymi.

közérzetileg természetesen remekül hat rám ez az egész, egyetlen egyszer volt marha nehéz elindulni, tegnap, amikor porlasztott eső esett és minden szürke volt, én pedig jobb szerettem volna az ágyban fetrengeni és zombikat nézni, de aztán csak elindultam, amit utána igazán nem bántam meg, mert kimondottan kellemeset futottam. jó érzés, hogy mostanábban már nem kell hadakoznom magammal, hogy menjek, vagy ne menjek, egyértelmű, hogy mozogni kell, csak mindig az a kérdés, hogy pontosan mit. régen nagyon mereven ragaszkodtam edzéstervekhez, most pont úgy érzem, azok csak kedvemet szegnék, ezért bár jegyzem, hogy mikor mit csinálok, hogy távlatilag tudjak tervezni és fejlődni, kimondottan élvezem a mindennapos improvizációt. így nem kell vekkert raknom, ha túl későn ébredek fel az úszodához, elmegyek futni, ha pedig esik az eső, még mindig ott a lépcsőzés. szintén jó érzés, hogy mostanában egyszerűen nem bírom magam szarnak érezni, mert ha nem csinálok egész nap semmi értelmeset, vagy hasznosat, akkor is legalább mozgással kezdtem a napot, és az már önmagában egy értelmes és hasznos dolog volt.

terveim szerint április 5-ig tartom ez a rutint, aznap érkezik anyukám, az ő látogatása alatt nem tűnik reálisnak ez a napirend bár ki tudja, ilyen távlatokban nem tervezek, inkább napról napra haladok.

2 thoughts on “emberkísérlet – az első hét

  1. hurrá! és igen, addig kell csinálni “erőltetve” (i.e. akkor is, mikor nincs kedved, vagy alábbhagy a motiváció-hullám), amíg teljesen beépül, mint a fogmosás.

Mondd!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s